Deli z drugimi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Uporaba oljčnega olja in zdravilni učinki

Oljčno olje ima širok spekter uporabe, znano pa je tudi, da njegovi zdravilni učinki pomagajo pri marsikateri težavi. Oljčno olje pa ni le dobro, je tudi zdravo, saj pomaga ohranjati srčno-žilni sistem v dobri kondiciji, pomaga arterijam ohraniti elastičnost, ne zvišuje raven holesterola, ekstra deviško olje ima v sebi sestavine, ki delujejo kot antioksidanti, nas varuje pred prostimi radikali in pred staranjem in okvaro celic. Oljčno olje odstranjuje iz telesa snovi, ki so nevarne za vitalnost in delovanje celic. Olje vsebuje izredno kvalitetne aminokisline v velikih količinah, ki so pomembne za delovanje jeter, ledvic, izkoriščanje vitaminov B-kompleksa, prav tako vsebuje veliko kalcija, kalija, fosforja, železa in vitamina B. Ima močno protibakterijsko delovanje, očisti kožo in deluje protivnetno.

Že stoletja se je oljčno olje uporabljalo v kozmetiki in medicini za negovanje kože in mišic, zdravile so se odrgnine, rane, koži in lasem pa je dajalo sijaj in elastičnost. V ljudski medicini se je uporabljalo za nego nohtov, odstranjevanje mišičnih bolečin, v kontroli prebave, nižanju krvnega tlaka, umirjalo je delovanje srca itd. Oljčno olje torej predstavlja odlično kombinacijo za zdravje in lepoto, užitek in zadovoljstvo.

Oljčno olje pomaga pri problemih s smrčanjem

Preden se odpravite spat, popijte malo oljčnega olja, saj s tem navlažite mišice grla in s tem preprečite tiste nadležne zvoke sredi noči, ki povzročajo preglavice vaši boljši polovici.

Pozdravi obolenja ušesa

Veliko ljudi prisega na oljčno olje, kot odlično zdravilo pri obolenjih ušes – uporabite vatirano palčko, nanjo nakaplajte par kapljic oljčnega olja in z njo očistite uho. Prav tako pa lahko oljčno olje za 30 sekund segrejete v mikrovalovni pečici in ga takšnega nanesete v uho; to bi naj pomagalo pri bolečinah v ušesu.

Ukroti zavozlane in poškodovane lase

Nanesite malo oljčnega olja na lase in ga utrite. S tem boste lasem dodali vlago, ki jo potrebujejo skodrani lasje.Prav tako pa oljčno olje pomaga pri poškodovanih laseh. Nanesite ga na lase, počakate 30 minut, nato pa ga izperete s šamponom. Tako se bodo vaši nekdaj poškodovani lasje zopet svetili.

Oljčno olje je dobro za kožo

Oljčno olje se že dalj časa uporablja tudi za kozmetične namene. Konzumiranje oljk in oljčnega olja, pa naj bi bilo dobro za vašo kožo, saj jo vlaži – lahko ga nanesete tudi neposredno na kožo.

Nedavne raziskave so pokazale, da oljčno olje vsebuje vsaj štiri vrste antioksidantov, ki nevtralizirajo poškodovane proste radikale, ki med drugim povzročajo rakava obolenja.
Prav tako je oljčno olje znano po tem, da se lahko uporablja kot losijon po britju – par žličk olja vtremo v kožo.

Podobno, ga lahko uporabimo tudi za suhe ustnice – v razmerju 1:1 zmešamo oljčno olje in stopljeni čebelji vosek, dodamo še kakšno aromo in imamo mazilo za ustnice.

Uporabno tudi za naše hišne ljubljenčke

K mačji hrani dodamo čajno žličko oljčnega olja in tako preprečimo, da bi mačka izbruhala dlako. Oljčno olje pa bo omogočilo tudi, da se bo mačja ali pasja dlaka bolj svetila.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Več prispevkov